Henri, jaar

Oudenaarde

“Ik trek soms nog het peloton, als we eropuit trekken met onze wielerclub. Wanneer jongere vrienden het tempo niet kunnen volgen, blijf ik toch niet achter.

Zelfs niet tijdens een rit van 50 kilometer. Mijn geheim? Ik ben gestart met een magnesiumsupplement, op advies van mijn apotheker.”

Welke signalen wijzen
op vermoeidheid?

  • Je kunt je niet goed concentreren
  • Je reflexen zijn trager
  • Je voelt je gestrest
  • Je eet meer
  • Je geeuwt
  • Je bent sneller kwaad

Waarom voel je je zo moe?

Dat je je nu en dan eens vermoeid voelt, door te weinig rust of slaap in drukke dagen, dat kan. Vroeg in je bed, daarvan kun je dan snel opkikkeren.

Maar voel je al een hele tijd dat je minder energie hebt, zelfs al slaap je genoeg? Dan kan er een oorzaak zijn waar je niet meteen aan denkt, zoals een gebrek aan magnesium. Dat tekort kun je hebben door slechte voedingsgewoonten, door stress of door de leeftijd.

Ons lichaam heeft immers een soort ‘energiecentrale’, die wetenschappers de ‘Krebscyclus’ noemen. Om de suikers, vetten en eiwitten uit wat we eten en drinken om te zetten in energie, heeft ons lichaam magnesium nodig. Hebben we daarvan te weinig, dan hebben we weinig energie en voelen we ons moe.

Magnesium helpt tegen vermoeidheid

Hoe werkt een goed magnesiumsupplement?

Een spiercontractie en ‘rusteloze benen’, is dat hetzelfde?

Nee. Rusteloze benen zijn het gevolg van zeurende tintelingen of kriebels in de benen. Het zijn geen spiercontracties, maar snelle bewegingen die iemand min of meer controleert. Een spiercontractie, daarentegen, geeft een plotse, hevige pijn.